Vesti

D: NEĆE BITI POVEĆANJA NAJVEĆE DOZVOLJENE UKUPNE MASE TERETNIH VOZILA

21.11.2018

Nemačka federalna vlada odbacila je inicijativu za povećanje najveće dozvoljene ukupne mase teretnih vozila sa 40 na 44 tona, preneo je portal TRANSPORT-online.

Ovu inicijativu pokrenulo je nekoliko udruženja privrednika, smatrajući da bi povećanje najveće dozvoljene ukupne mase teretnih vozila sa 40 na 44 tona dovelo do smanjenja broja transporta čime bi se smanjio negativan uticaj transporta na životnu sredinu, odnosno povećao doprinos transporta ostvarivanju klimatskih ciljeva. Procenjuje se da bi usvajanje ove inicijative doprinelo smanjenju od čak nekoliko miliona prevoza godišnje. Takođe, podnosioci inicijative smatrali su da bi njeno usvajanje doprinelo ublažavanju problema nedostatka vozača.

Međutim, nemačka vlada odbacila je ovu inicijativu i ostala pri stavu da najveća dozvoljena ukupna masa teretnih vozila bude 40 tona, osim kada se prevoz tereta delom obavlja železnicom ili vodom kada je najveća dozvoljena ukupna masa vozila 44 tone, čime se stimuliše korišćenje ekološki prihvatljiviji vidovi transporta.