Vesti

D: NOVI IZNOSI NOVČANIH KAZNI ZA PREKRŠAJE U VEZI PLAĆANJA PUTARINE

22.01.2019

Prema izveštaju nemačke Savezne kancelarije za prevoz tereta (BAG) zasnovanog na rezultatima kontrole teretnih vozila, kod značajnog broja vozila još uvek nije uneta ili nije pravilno uneta klasa mase vozila na OBU uređaju. Posebno se kao problematični ističu skupovi vozila (motorno vozilo + priključno vozilo).

Podsećamo da od 1. januara 2019. godine visina putarine zavisi i od opterećenja odnosno mase vozila, a kod vozila i skupova vozila čija ukupna masa prelazi 18 tona i od broja osovina. Zbog toga je unos klase mase vozila i broja osovina na OBU uređaju obavezan.
Klase mase vozila su sledeće:
· ≥ 7,5 tona – ≤ 11,99 tona
· ≥ 12 tona – ≤ 18 t
· > 18 tona, do tri osovina
· > 18 tona sa četiri ili više osovina.
Ukupna masa skupa vozila računa se kao zbir ukupnih masa pojedinačnih vozila iz sastava pri čemu se, kao relevantni, uzimaju podaci o masama iz saobraćajnih dozvola vozila.

Način unosa klase mase vozila možete pogledati na sledećem video snimku, koji je objavio nemački Toll Collect.

Svaka povreda propisa u vezi sa plaćanjem putarine, osim naplate novčane kazne, podrazumeva i usmeravanje vozila na najbliži parking što za vozače i prevoznike znači dodatni gubitak vremena. BAG je nedavno objavio iznose novčanih kazni za prekršaje u vezi plaćanja putarine u Nemačkoj. Spisak prekršaja i iznose novčanih kazni po prekršajima dostupan je korisnicima INFO-centra na stranici Servisne informacije, u rubrici Putarine, u dokumentu koji se odnosi na Nemačku.