Vesti

D: PAD NEMAČKE EKONOMIJA MANJI OD OČEKIVANOG

24.09.2020

Prema minhenskom Institutu IFO, pad bruto domaćeg proizvoda mogao bi biti manji nego u globalnoj ekonomskoj krizi 2009. godine. Velika neizvesnost ipak postoji.

„Pad u drugom kvartalu i oporavak trenutno su povoljniji nego što smo očekivali“, izjavio je nedavno u Minhenu ekonomski šef IFO-a Timo Wollmershäuser. Pad ekonomije kao posledica krize izazvane virusom COVID19 verovatno će biti 5,2 procenta a ne 6,7 procenata koliko se do sada očekivalo. To bi značilo da bi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio nešto manji nego u globalnoj ekonomskoj krizi 2009. godine, kada je ekonomija pala za 5,7 procenata.

Pandemija korona virusa uronila je globalnu ekonomiju u duboku recesiju u prvoj polovini 2020. godine. Postepenim ublažavanjem mera prvobitno primenjenih u cilju zaštite od širenja virusa, prema Institutu IFO, oporavak je primetno počeo tokom leta. U daljem toku, tempo oporavka će se verovatno primetno usporiti, navodi se u saopštenju instituta.

Ekonomski rast od 5,1 odsto očekuje se 2021. godine i 1,7 odsto 2022. godine. Prema predviđanjima, nemačka ekonomija neće dostići nivo pre krize do kraja 2021. godine.

Ova predviđanja treba uzeti sa rezervom jer i dalje postoje velike opasnosti. „Neizvesnost u prognozama je veoma velika, jer niko ne zna kakva će situacija sa pandemijom biti u narednom periodu, da li će na kraju biti teškog Bregzita i da li ć se trgovinski ratovi rešiti“, rekao je Wollmershäuser. Takođe, neizvesan je i tok strukturalnij promene u nemačkoj automobilskoj industriji. Zbog toga postoji mogućnost da će se ekonomija oporavljati sporije nego što se očekuje.

Prema Institutu IFO, broj nezaposlenih će porasti sa prosečno 2,3 miliona prošle godine na 2,7 miliona ove godine. U narednoj godini trebalo bi da se smanji na 2,6 miliona, a zatim na 2,5 miliona u 2022. To povećava stopu nezaposlenosti sa 5,0 na 5,9 procenata ove godine. Prema prognozi, nezaposlenost će pasti na 5,7 procenata u 2021. godini i na 5,5 procenata u 2022. godini.

Izvor: verkehrsrundschau.de