Vesti

D: UDRUŽENJA TRANSPORTA I LOGISTIKE ZA UKIDANJE POJEDINIH ZABRANA VOŽNJI

02.06.2020

Nemačka savezna država Šlezvig-Holštajn je pokrenla inicijativu da se ukinu zabrane kretanja za kamione tokom dana koji nisu državni praznici. Pet vodećih nemačkih udruženja iz oblasti transporta i logistike – AMO, BGL, BIEK, BVVL i DSLV podržala su ovu inicijativu.

Podnosioci inicijative smatraju da zabrane kretanja kamiona na Praznik presvetog tela i krvi Hristove (11. jun 2020.), Dan reformacije (31. oktobar) i Svi sveti (1. novembar) nisu nužne.

Udruženja vide nekoliko prednosti u ukidanju zabrana tokom ovih praznik: izbegli bi se nepotrebni obavezni odmori vozača, smanjile bi se gužve na alternativnim pravcima i smanjila bi se zagušenja na parkiralištima za kamione. Takođe, smanjila bi se i složenost planiranja u lancima snabdevanja za domaće i strane logističke kompanije, a konkurentnost nemačke ekonomije bi se povećala smanjenjem trajanja prevoza, kašnjenja u isporukama i dodatnih troškova. Nisu zanemarljive ni uštede u javnom sektor jer će se osloboditi administrativni resursi za odobravanje izuzeća i izdavanje dozvola. Pored toga, to može imati i pozitivan efekat na emisiju štetnih gasova jer će se smanjiti broj pređenih kilometara koji nastaju zbog zaobilaženja saveznih država u kojima su tokom ovih praznika zabrane na snazi.

Izvor: verkehrsRUNDSCHAU