Vesti

DA LI SU AUTOMATIZOVANA VOZILA BEZBEDNIJA?

29.05.2018

Na Samitu 2018 održanom od 23 – 25. maja 2018. godine u Lajpcigu u Nemačkoj, autori studije „Bezbedni putevi sa automatizovanim vozilima?“, nisu mogli da potvrde da će se automatizovanim vozilima sprečiti više od 90% saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama.

Pomenuta studija koju je pokrenuo Međunarodni transportni forum ispituje kako povećanje automatizacije automobila i kamiona može uticati na bezbednost na putevima i koje bezbednosne rizike nosi porast broja automatizovanih vozila.

Prema rezultatima studije, strategije automatizacije koje podrazumevaju da je i čovek uključen u zadatak vožnje, ocenjene su kao rizične. Deljena odgovornost za vožnju između automatizovanih sistema i ljudi ne čini donošenje odluka jednostavnijim već složenijim. U ovakvim okolnostima, rizik od neželjenih posljedica mogao bi se povećati.

Potpuno automatska vožnja, s druge strane, mogla bi značajno smanjiti broj nezgoda sa ozbiljnim posledicama. Međutim, ovakvo rešenje podrazumeva da vozila budu opremljena velikim brojem senzora i da komuniciraju međusobno i sa infrastrukturom što ovaj sistem čini izuzetno ranjivim na sajber napade.

Trka među državama i proizvođačima – ko će prvi omogućiti prva vozila sa auto-pilotima na svojim ulicama, ocenjena je kao problematična. Stručnjaci upozoravaju da bezbednost mora biti najviši cilj i da se relativna bezbednost vozila ne sme koristiti kao sredstvo konkurencije. Takođe, oni naglašavaju da automatizacija nije jedini način za povećanje bezbednosti saobraćaja i da postoje druge opcije koje su već testirane i treba ih primeniti.