Vesti

EU: DVA POSLANIKA EVROPSKOG PARLAMENTA PROVELA SU NOĆ U KABINI TERETNOG VOZILA

02.05.2018

Članovi Evropskog parlamenta – Vim van de Camp, izvestilac za radno vreme vozača, i Ismail Ertug, izvestilac za pristup profesiji i tržištu drumskog prevoza, posetili su jedan od belgijskih parkinga i proveli noć u kabinama kamiona u nameri da, pre glasanja o Paketu za mobilnost, realnije sagledaju potrebe tranportne industrije.

Poslanici su zaključili da kamionska kabina pruža zadovoljavajući nivo udobnosti i da vozače ne treba primoravati da svoje odmore koriste van kabine vozila. Međutim, zaključili su i da vozačima treba omogućiti da mirno spavaju znajući da je kamion parkiran na sigurnom i bezbednom parkingu. Takođe, istakli su i važnost pristupa odgovarajućim sanitarno-higijenskim i ugostiteljskim objektima.

Očekuje se da će Evropski parlament uskoro glasati o najvažnijim odredbama propisa iz oblasti transporta i zaposlenima u ovoj oblasti. S tim u vezi, predstavnici privrede se nadaju da će ovo iskustvo dva političara i njihova zapažanja uticati na poslanike da usvoje promene koje će biti u skladu sa potrebama transportne industrije.