Vesti

FRANCUZI I BELGIJANCI KAŽNJAVAJU I U SLUČAJU KRŠENJA ZABRANE KORIŠĆENJA PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA U INOSTRANSTVU

20.02.2018

Zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila važi u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji (odnosi se samo na kamione parkirane u zabranjenom području). Danska se takođe sprema za uvođenje, a Španiji je najavila da će zabrana početi da se primenjuje od 1. jula ove godine.

Holandska firma „Transport In Nood“ koja pruža pomoć prevoznicima u slučaju kažnjavanja u inostranstvu, nedavno je objavila informaciju da belgijski i francuski nadzorni organi sankcionišu nepoštovanje ove zabrane čak i kada je to učinjeno u inostranstvu. Prvi slučaj se odnosio na vozača koji je u Belgiji kažnjen novčanom kaznom od 1.800 evra zbog korišćenja punog nedeljnog odmora u svojoj kamionskoj kabini u Nemačkoj. Drugi slučaj se desio u Francuskoj gde je francuska policija izrekla novčanu kaznu od 750 evra vozaču koji je koristio pun nedeljni odmor u kabini svog vozila u Španiji iako u ovoj zemlji ova zabrana još uvek nije na snazi.

Do sada su kontrolni organi kažnjavali samo one vozače koje su „uhvatili“ u prekršaju. Ova dva slučaju nameću zaključak da kontrolni organi menjaju praksu. Promena prakse može biti rezultat nedavne presude Evropskog suda pravde.