Vesti

GB: TESTIRANJE NOVOG SAOBRAĆAJNOG ZNAKA KOJI IDENTIFIKUJE UPOTREBU MOBILNOG TELEFONA

15.08.2018

Britanske vlasti odlučile su da testiraju novi saobraćajni znak za upozoravanje vozača na upotrebu mobilnog telefona. Pored Britanije, interesovanje za ovaj saobraćajni znak postoji i u Argentini i Sloveniji pa se pojava ovih saobraćajnih znakova može očekivati i na putevima ovih zemalja.

Novi saobraćajni znak sa LED diodama i interaktivnim displejem je razvijen od strane firme Westcotec i može da detektuje upotrebu mobilnog telefona u realnom vremenu. Znak se sastoji od dva dela: deo sa antenom koja prikuplja različite parametre koje emituje mobini telefon i LED displej na kojem se, kada deo sa antenom detektuje upotrebu mobinog telefona, prikazuje upozorenje koje vozaču sugeriše da treba da obrati pažnju na vožnju i da prekine upotrebu mobilnog telefona.

Ovaj saobraćajni znak može da detektuje i Bluetooth vezu. Međutim, znak ima i nedostatak: registruje upotrebu mobilnog telefona ali ne i ko koristi mobilni telefon. U praksi to znači da će saobraćajni znak detektovati upotrebu mobilnog telefona i u situaciju u kojoj telefon koristi osoba koja se nalazi u vozilu a koja nije vozač. Planirano je otklanjanje ovog nedostatka ugradnjom video kamera sa novim indikatorima.

Znak je prvi put predstavljen 2014. godine na TISPOL konferenciji. Cilj uvođenja ovakvog znaka je pre svega prevencija i upozoravanje vozača na opasnost korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Izvor: trans.info