Vesti

LONDON: U PRIMENI STANDARD DIREKTNE VIDLJIVOSTI ZA VOZILA PREKO 12 TONA

03.11.2020

Od početka ove nedelje na snazi je „Standard direktne vidljivosti“ (eng. Direct Vision Standard) pri ulasku u London za vozila najveće dozvoljene mase veće od 12 tona. Prevoznicima koji obavljaju prevoz tereta do Londona potrebna je tzv. „HGV bezbednosna dozvola“ koja potvrđuje da vozilo ispunjavanja određene standarde u pogledu preglednosti i vidljivosti vozača u vozilu. Cilj je naravno, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju teretna vozila sa jedne strane i biciklisti ili pešaci sa druge strane.

Stepen vidljivosti iz vozačke kabine ocenjuje se brojem „zvezdica“. Vozilima se izdaje bezbednosna dozvola u kojoj je vozilo ocenjeno sa 0 do 5 zvezdica. Vozila ocenjena sa 0 zvezdica nemaju dozvolu za ulazak ali ocena može biti popravljena naknadnim opremanjem vozila određenom bezbednosnom opremom.

Prema britanskom udruženju RHA, nepoštovanje novih propisa neće biti kažnjivo do 28. februara 2021. Od 1. marta 2021. godine biće izricane novčane kazne od 550 britanskih funti (606 evra).

Više informacija o HGV bezbednosnoj dozvoli možete pronaći ovde.

Izvor: verkehrsrundschau.de