Vesti

MGSI: MINISTARKA MIHAJLOVIĆ RAZGOVARALA SA PREVOZNICIMA O PROBLEMU ČEKANJA NA GRANICAMA

23.04.2019

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je juče, 22. aprila sa predstavnicima udruženja prevoznika o problemima prevoznika. Saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prenosimo u celini.

 

 

„Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s udruženjima drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima.

“Mi smo već uradili proširenje graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radićemo i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, u pravcu Mađarske. Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice. “Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola”, navela je Mihajlovićeva.

Trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci-Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, i Horgoš-Reske, na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi oko 500 kamiona.

Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere, koje se između ostalog odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.

Predstavnici prevoznika su posebno ukazali na duge procedure u carinjenju robe, i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga čekanja na graničnim prelazima, koje utiče ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje EU.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika “Međunarodni transport”, Privredne komore „Međunarodni transport i logistika“, Udruženja za međunarodni transport, Udruženja “Vojvođanin”, Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja “Srbijatransport”, kao i Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije.“

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture