Vesti

MGSI: POČINJE PONOVNA PRIMENA USLOVA ZA SUSPENZIJU PREVOZNIKA SA „BELE LISTE“

10.09.2020

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će, počevši od petka, 11.09.2020. godine, vratiti u primenu određena ograničenja prevoznicima koji koriste aplikaciju eITPŠalter, navodi se u obaveštenju firme E-Smart Systems koje je poslato prevoznicima koji koriste ovu aplikaciju.

Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu mesecu Ministarstvo je, prilagođavajući se novonastaloj situaciji, uklonilo sve validacije vezane za dolazak prevoznika na tzv. „belu listu“. Praktično, od marta meseca pa sve do sada svi prevoznici koji koriste aplikaciju eITPŠalter nalazili su se na „beloj listi“, bez obzira na trenutno stanje po pitanju broja elektronskih stavki ili evidentiranih povreda u poslovnom procesu.

Od petka, 11.09.2020. godine počinje ponovna primena uslova za suspenziju prevoznika sa „bele liste“. Tako će prevoznik koji zakasni sa fizičkim dostavljanjem dokumenata biti suspendovan sa „bele liste“, odnosno neće imati pravo na preuzimanje dozvola na osnovu elektronskog razduženja, i to na period od tri meseca, počevši od dana isteka roka za dostavu dokumenta. Pri tome, rok za fizičko dostavljanje dokumenata je produžen sa sedam na 10 dana.

U slučaju nedostatka dozvola u fizičkom razduženju pojedinačnih dozvola u odnosu na elektronsko razduženje, kao i u slučaju razlika u elektronski unetim podacima u odnosu na stvarno stanje u fizičkom razduženju, i to takvih razlika koje vode do promene statusa dozvole u NEPRAVILNU, prevoznik se suspenduje na šest meseci.