Vesti

MGSI: POSEBNI USLOVI RAZDUŽENJA POJEDINAČNIH, CEMT I VREMENSKIH DOZVOLA

16.01.2020

Prema posebnim uslovima sadržanim u Opštem delu plana raspodele za 2020. godinu, prevoznici moraju dostaviti JCI (Jedinstvenu carinsku ispravu izdatu od strane Ministarstva finansija, Uprave carine Republike Srbije), odnosno odgovarajući ekvivalentan dokaz uz razduženja pojedinačnih dozvola iskorišćenih u bilateralnom prevozu, ali i uz obavljene bilateralne prevoze CEMT i vremenskim dozvolama.

Podsećamo, rokovi razduženja pojedinačnih dozvola, bilo da su iskorišćene ili ne, definisani su Opštim delom plana raspodele i mogu biti različiti za različite kontingente dozvola (od 30 do 90 dana). S druge strane, rokovi razduženja kopija listova iz dnevnika putovanja, zajedno sa izveštajem o obavljenim vožnjama CEMT dozvolama, kao i izveštaja o obavljenim vožnjama vremenskim dozvolama, definisani su Uredbom o raspodeli stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima (član 34. stav 2. i član 38. stav 3.)

Prevoznik je dužan da Ministarstvu dostavi kopije listova iz dnevnika putovanja CEMT dozvola, zajedno sa izveštajem, do poslednjeg dana u mesecu za prethodni kalendarski mesec, a izveštaj o vožnjama obavljenim vremenskim dozvolama najkasnije do 25. u tekućem mesecu za prethodni mesec.