Vesti

MGSI: SASTANAK MEŠOVITE KOMISIJE ZA DRUMSKI SAOBRAĆAJ SRBIJE I UK

07.02.2019

Prema saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Londonu je tokom zvanične posete potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, održan sastanak Mešovite komisije za drumski prevoz Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

U saopštenju se navodi i da su delegacije dve zemlje postigle dogovor o načinu obavljanja prevoza tereta u drumskom saobraćaju do stupanja na snagu bilateralnog sporazuma koji su potpisali potpredsednica Mihajlović i britanski ministar za transport Džesi Norman, a kojim je predviđena liberalizacija transporta. Osim toga, Saša Stojanović, pomoćnik ministarke za drumski saobraćaj, podržao je i zahteve Ujedinjenog Kraljevstva za povećanje bazne kvote CEMT dozvola za 2019. i 2020. godinu, kao i predlog za liberalizaciju prevoza za vozila EVRO 6 unutar CEMT multilateralne kvote. Srpska strana na ovom sastanku ponovo je pokrenula i pitanje viza za profesionalne vozače. Nadležni organi Ujedinjenog Kraljevstva razmotriće ovo pitanje i obavestiće srpsku stranu.

Potpisivanje sporazuma koji predviđa liberalizaciju transporta između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, u trenutku kada se većina prevoznika iz država članica Evropske unije suočava sa neizvesnošću zbog Bregzita i problema do kojih ovaj proces može da dovede u odvijanju transporta između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, predstavlja ogroman korak i može da znači veliku prednost srpskih prevoznika u odnosu na njihove kolege iz Evropske unije.