Vesti

NL: SAOBRAĆAJNA KAMERA KOJA NAGRAĐUJE UMESTO DA KAŽNJAVA

20.11.2019

Prošle godine je u Helmondu, grada iz južne holandske provincije Severni Brabant, instalirana kamera koja meri brzinu kretanja ali, umesto da kažnjava vozače zbog prebrze vožnje, nagrađuje ih zbog vožnje dozvoljenom brzinom.

Gradske vlasti ovog holandskog grada sa oko 70.000 stanovnika odlučile su da uvedu ovo neobično rešenje u zoni sa ograničenjem brzine do 30 km/h. Nagrada za vozače koji voze dozvoljenom brzinom je 10 centi po vožnji, a svakog dana svako vozilo može da „zaradi“ najviše 50 centi. Taj novac ne ide vozaču, već u poseban fond. Nakon što se prikupi značajniji iznos novca, stanovnici ovog grada odlučuju u koje društvene svrhe će sredstva koristiti. Prvi projekat finansiran sredstvima prikupljenim na ovaj način bilo je dečije igralište.

Međutim, ovo nije jedina pozitivna strana ovog zanimljivog rešenja. Naime, broj vozača koji voze brzinom većom od dozvoljene smanjio se sa 64% na 42% od trenutka instaliranja uređaja. Najveća brzina zabeležena u zoni takođe je smanjena – sa 86 km/h na 71 km/h.

Kamera za brzinu je mobilna, tako da gradske vlasti mogu da promene lokaciju, a fokus je na područjima u kojima vozači najčešće prekoračuju brzine kretanja.

Izvor: trans.iNFO