Vesti

NOVI EVROPSKI SISTEM ZA ODOBRAVANJE PUTOVANJA

26.10.2017

EU planira da do 2020. godine uvede novi sistem praćenja ulazaka i izlazaka tzv. ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) koji će pratiti dozvoljenu dužinu boravka građana trećih zemlja u prostoru šengena.

Iz EU poručuju da će nova procedura umnogome olakšati i ubrzati birokratiju na graničnim prelazima. Radi se o sistemu koji će se primenjivati na stanovnike država van EU koji mogu da putuju bez viza.

– Prvo, moramo da naglasimo da se ne radi ni o kakvim vizama. ETIAS nije viza. Putnicima koji inače putuju bez viza u šengenski prostor, ta mogućnost nikako neće biti uskraćena i ETIAS to neće promeniti. Radi se o lakšem, jeftinijem, bržem i pristupačnijem sistemu provere putnika koji će u 95 odsto slučajeva rezultirati pozitivnim odgovorom u roku od nekoliko minuta. U pitanju je mali, ali neophodan, proceduralni korak koji će svim putnicima koji putuju bez vize omogućiti da izbegnu birokratiju i kašnjenja prilikom predstavljanja na granicama. Dakle, ETIAS ne samo da će poštovati bezvizni status već će i olakšati prelazak spoljne šengenske granice za državljane trećih zemalja – kažu iz Odbora za građanske slobode.

Prijava se vrši samo jednom, a putuje se neograničen broj puta.

Formular će sadržati niz „bazičnih pitanja“ o putnicima:
• Lični podaci (ime i prezime, datum i mesto rođenja, pol, nacionalnost…)
• Putna isprava (podaci pasoša)
• U koju državu prvo ulazite
• Razlog putovanja
• Sigurnosna pitanja koja se tiču javnog zdravlja
• Kriminalna pozadina (da li ste bili osuđivani, posedujete li kriminalni dosije)
• Da li ste se oglušili o zabranu ulaska u neku EU zemlju ili odbili da izađete.

Putnici stariji od 18 godina će morati da plate taksu u iznosu od 10 evra (sa mogućnošću oslobađanja od plaćanja za osobe starije od 60 godina, članove porodica državljana EU i studente i istraživače koji putuju u akademske svrhe).

Nakon popunjavanja formulara, vršiće se automatska provera identiteta i pasoša, a odgovori se uzimaju u razmatranje i vrši se skeniranje (da li se nalazite na Interpolovoj/EURODAC/ERICS… poternici).

Svako koga odbiju, dobiće razloge za to, a imaće i rok od dve nedelje da podnese žalbu.

Ministarstvo spoljnih poslova je izjavilo da su istog dana kada je EK predložila uvođenje pomenutog sistema, ministri inostranih poslova sa Zapadnog Balkana uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini, kao i Dimitrisu Avramopulosu i Johanesu Hanu, evropskim komesarima, sa molbom da se buduća primena ovog sistema ne odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, tj. zemlje kandidate EU i potencijalne kandidate, zbog „očekivano lošeg prijema ove najave među građanima na Balkanu“.

– U odgovoru, evropski zvaničnici su istakli da će novi sistem povećati bezbednost u Evropi prikupljanjem potrebnih informacija o pojedincima koji ulaze u šengensku zonu bez vize, u cilju sprečavanja ilegalne migracije i borbe protiv kriminala i terorizma. Takođe, ponovili su da će se sistem primenjivati na sve zemlje oslobođene viza, širom sveta, koje koriste bezvizni režim putovanja u šengensku zonu. Shodno tome, ETIAS neće biti diskriminatorski za građane sa Balkana, a uključivaće i državljane SAD, Australije, Kanade, itd. – dodali su iz MSP.