Vesti

PRESUDA EVROPSKOG SUDA PRAVDE: PUN NEDELJNI ODMOR IZVAN VOZILA

21.12.2017

Evropski sud pravde doneo je 20.12.2017. godine presudu po „Zahtevu za prethodnu odluku – Drumski transport – Period odmora vozača – Uredba (EZ) br. 561/2006 – Član 8. st. 6. i 8. – Mogućnost korišćenja dnevnih odmora i skraćenih nedeljnih odmora izvan sedišta i u vozilu – Izuzimanje perioda punih nedeljnih odmora”.

Polazeći od stava da Uredba (EZ) br. 561/2006 ima za cilj poboljšanje uslova rada vozača i bezbednosti saobraćaju, Evropski sud pravde navodi da kamionska kabina  nije odgovarajuće mesto za period odmora duži od perioda dnevnog odmora i skraćenog nedeljnog odmora. Sudije smatraju da je situacija koja podrazumeva da vozač provede sva vremena odmora – uključujući i pune nedeljne odmore – u kabini vozila, u suprotnosti sa ciljem poboljšanja uslova rada vozača.

Očekuje se da će ova odluka Evropskog suda pravde podstaći države članice koje još nisu uvele zabranu korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila da to učine. Zabranu korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila do sada su uvele Belgija, Francuska, Holandija, Nemačka i UK.

Presudu Evropskog suda pravde na engleskom i hrvatskom jeziku, pretplatnici na INFO-centar mogu pogledati na stranici SUDSKA PRAKSA.