Vesti

SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

27.11.2018

U nedelju, 18. novembra obeležen je Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Tim povodom, Evropska komisija je predstavila izveštaj o bezbednosti saobraćaja za 2017. godinu prema kome je drugu godinu za redom u EU zabeleženo smanjenje broja smrtnih slučajeva u saobraćajnim nezgodama. U 2017. godini ovo smanjenje iznosi 2%. Iako je trend ohrabrujući, 25.260 ljudi je izgubilo živote na putevima EU u 2017. godini.

Evropski koordinator za bezbednost na putevima Matthev Baldvin rekao je da 18. novembar dan kada EU žali zbog 25.260 života izgubljenih na evropskim putevima 2017. godine i da ovaj važan dan sećanja mora biti dan kada ćemo prestati da prihvatamo smrtne slučajeve u saobraćajnim nezgodama na evropskim putevima.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležen je i u Beogradu. Mediji su preneli da je ispred Starog dvora upriličena manifestacija koja je imala za cilj da proširi svest stanovništva o značaju oprezne i sigurne vožnje, ali i da podseti da je stradanje u saobraćajnim nesrećama vodeći uzrok smrtnosti kod mladih.

Manifestacija posvećena sećanju na nastradale u saobraćaju počela je puštanjem spota pesme Igora Lazića Nigora „Imaš samo jedan put“.