Vesti

ZABRANE KRETANJA PO ZEMLJAMA

21.05.2020

U Češkoj su od 18. maja ponovo na snazi zabrane kretanja za kamione. Podsećamo vas da se zabrane u ovoj državi primenjuju na teretna vozila i skupovi vozila sa najvećom dozvoljenom masom preko 7,5t i teretna vozila i specijalna vozila sa prikolicama, ako je najveća dozvoljena masa motornog vozila preko 3,5 t, i to autoputevima, magistralnim putevima i putevima I klase nedeljom i državnim praznicima od 13:00 do 22:00.

Slično kao u Češkoj, i u Austriji su zabrane kretanja ponovo na snazi od 18. maja. za kamione preko 7,5 tone, i to subotom od 15:00 do 24:00 i nedeljom i državnim praznicima od 00:00 do 22:00.

Vikend zabrane u Francuskoj su na snazi od 22h svake subote do 22h svake nedelje, dok su zabrane kretanja za vreme praznika u maju, za pojedine vrste prevoza, ukinute. Ukinute su zabrane od 16h 20. maja do 24h 21. maja i od 22h 31. maja do 24h 1. juna, i to za sledeće vrste prevoza: 1) vozila koja prevoze hranu i medicinske proizvode (za životinje ili ljudi), uključujući i sve proizvode i materijale neophodne za njihovu proizvodnju; 2) vozila koja prevoze materijale, proizvode, opremu, uređaje, goriva ili tečnosti koji se koriste za obavljanje javnih građevinskih radova; 3) vozila koja prevoze proizvedene artikle, uključujući sve proizvode i materijale potrebne za njihovu proizvodnju; 4) vozila koja prevoze poštanske pakete; 5) vozila za selidbe.

Slovačka vlada odlučila je da zabrane kretanja ostanu van snage do kraja maja. U Španiji zabrane kretanja ostaju van snage do ukidanja vanrednog stanja, a u Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji zabrane kretanja za kamione su van snage do daljnjeg. I u Nemačkoj su zabrane kretanja van snage ali pod različitim uslovima po regionima o čemu više možete saznati ovde.